Укр. Укр.

Eng. Eng.



Навчально-методичний посібник "Забезпечення психічного здоров’я українців, що перебувають в Німеччині у зв’язку з війною"


У рамках науково-освітнього проєкту «Інструментарій роботи організаційних психологів під час війни» (керівник - академік Людмила Карамушка), який було підготовлено та реалізовано Українською Асоціацією організаційних психологів та психологів праці спільно з лабораторією організаційної та соціальної психології імені Г.С. Костюка НАПН України та European Association of Work & Organizational Psychology (EAWOP) було підготовлено навчально-методичний посібник:


Креденцер Оксана. Забезпечення психічного здоров’я українців, що перебувають в Німеччині у зв’язку з війною. Навчально-методичний посібник. Київ : Інститут психології імені Г.С. Костюка НАПН України, 2023. 116 с. 

У навчально-методичному посібнику представлено досвід роботи авторки в межах діяльності благодійного проєкту «Соціально-психологічна підтримка українців в Німеччині». 

Здійснено теоретичний аналіз проблеми забезпечення психічного здоров’я українців, що перебувають в Німеччині у зв’язку з війною. Проаналізовані ризики психічного здоров’я українців, що опинились в Німеччині в зв’язку з війною. Подано Концепцію благодійного проєкту «Соціально-психологічна підтримка українців в Німеччині». Розкрито його мету, завдання, основні етапи, методи та форми роботи. 

На основі емпіричного дослідження проаналізовані основні проблеми українців в Німеччині, що стосуються їхнього психічного здоров’я. Детальну увагу приділено рівню оцінки та проявам їхнього фізичного й психічного здоров’я, а також аналізу рівня розвитку таких показників, як суб’єктивне благополуччя, позитивне ментальне здоров’я та резильєнтність. Визначено потребу українців у наданні їм психологічної допомоги. 

Представлено програму забезпечення психічного здоров’я жінок, що перебувають в Німеччині у зв’язку з війною, у групах соціально-психологічної підтримки. 

Посібник розраховано на практичних психологів, соціальних працівників, студентів, аспірантів, викладачів закладів вищої освіти та інститутів післядипломної освіти, науковців, а також усіх, хто цікавиться проблемами забезпечення психологічного здоров’я в умовах війни. 

           Навчально-методичний посібник представлено у  відкритому доступі:

-       Електронна б-ка НАПН України: https://lib.iitta.gov.ua/737841/

              -Пряме посилання:

              https://lib.iitta.gov.ua/737841/1/Kredentser_cover_1_%2Btext_2.pdf

 Презентація посібника відбулась на ІV Всеукраїнському конгресі з організаційної  та економічної психології «Організаційна та економічна психологія в умовах війни: основні завдання та напрямки діяльності» (23-24 листопада 2023 року).

Авторка висловлює слова подяки рецензентам,  дирекції та Вченій раді Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України, European Association of Work & Organizational Psychology (EAWOP)  за  підтримку на всіх етапах підготовки та видання навчально-методичного посібника.

Окрему щиру подяку авторка висловлює німецькій організації Malteser in NRW та безпосередньо Dr. Sophie von Preysing (регіональному директору Malteser in NRW), Frank C. Waldschmidt (керівнику психосоціальної служби постраждалим від повені Malteser in NRW), Sergey Klimov (керівнику освітнього центру Malteser in NRW) за ініціацію, співробітництво та підтримку діяльності благодій- ного проєкту «Соціально-психологічна підтримка українців в Німеччині», а також за їхню неоціненну всебічну допомогу Україні в часи війни. 

СЛАВА УКРАЇНІ!!!

© 2002-2024 УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПСИХОЛОГІВ ТА ПСИХОЛОГІВ ПРАЦІ