Укр. Укр.

Eng. Eng.



Презентація результатів проєкту ««Дослідження копінг-стратегій у кризових ситуаціях серед військових, які зазнали ампутації»


16 лютого 2023 року відбувся вебінар, під час якого здійснено презентацію результатів дослідження проєкту «Дослідження копінг-стратегій у кризових ситуаціях серед військових, які зазнали ампутації». Проєкт реалізовано за фінансової підтримки Zagoriy Foundation Благодійним фондом психологічної підтримки у кризових ситуаціях «АНКОРА» у партнерстві з Українською Асоціацією організаційних психологів та психологів праці.


Із вступним словом виступила фахівчиня відділу програм «Культура благодійності» Zagoriy Foundation, пані Ельвірі Насібулліній, яка розповіла про основні напрямки діяльності Zagoriy Foundation та особливості проєкту «Дослідження копінг-стратегій у кризових ситуаціях серед військових, які зазнали ампутації».

 

Перша частина вебінару  була присвячена презентації основних результатів емпіричного дослідження, проведеного в рамках виконання проєкту. Презентацію провела Президентка Українською Асоціацією організаційних психологів та психологів праці,  дійсна членкиня НАПН України, докторка психологічних наук, професорка Людмила Карамушка. Було детально проаналізовано основні  види копінг-стратегії притаманні військовим, які зазнали ампутації, та розкрито їхню роль у забезпеченні життєдіяльності військових. Також висвітлено особливості копінг-стратегій у   різних груп військових (залежно від їхніх соціально-демографічних, освітньо-професійних характеристик, а також характеристик, які мають відношення до військової діяльності та особливостей поранення). Суттєву роль було приділено аналізу закономірностей впливу копінг-стратегій на посттравматичне зростання військових.

 У другій частині вебінару відбулася презентація методичних рекомендацій «Психологічний супровід незламних: методичні рекомендації по роботі з військовослужбовцями, які зазнали ампутації внаслідок бойових дій. Київ, 2023», які представив керівник проєкту Олександр Вісіч.Методичні рекомендації, які було розроблені на основі проведеного емпіричного дослідження та ґрунтовного аналізу отриманих результатів,  включали три розділи: 1) «Соціальний паспорт військовослужбовця, який зазнав ампутації»; 2) «Психологічні практики при груповій та індивідуальній роботі з військовими, які зазнали ампутації»; 3)«Поради для членів сім’ї під час реабілітації та адаптації військового з ампутацією».Розроблені методичні рекомендації будуть корисними для осіб, працюючих з військовими, які зазнали ампутації, зокрема для реабілітологів, соціальних працівників, психологів, волонтерів громадських ініціатив, а також для членів родин, які мають родича військового з травмою.  Методичні рекомендації не є вичерпними, в процесі практичної та реабілітаційної роботи вони можуть змінюватися та доповнюватися.

У вебінарі взяли участь працівники медичних та реабілітаційних закладів, психологи, реабілітологи, студенти та аспіранти закладів вищої освіти та інші зацікавлені особи.

Учасники проєкту були раді були представити свої напрацювання практикам та майбутнім спеціалістам. Віримо, що наше дослідження послугує оптимізації реабілітаційних програм для військових, які зазнали ампутації та буде в нагоді тим, хто долучається до реабілітаційного та адаптаційного процесу військових.

 

© 2002-2024 УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПСИХОЛОГІВ ТА ПСИХОЛОГІВ ПРАЦІ