Укр. Укр.

Eng. Eng.



Реабілітація військових з ампутацією


Реабілітація військових, які зазнали ампутації передбачає застосування комплексного підходу. Наразі команда нашої організації спільно з Благодійним фондом психологічної підтримки у кризових ситуаціях “Анкора” проводить дослідження «Виявлення наявних копінг-стратегій військових з ампутацією». Даний проєкт реалізується за фінансової підтримки Zagoriy Foundation @zagoriyfoundation.


Інвалідність, отримана внаслідок бойових дій часто призводить до безробіття, депресії, втрати мотивації та посттравматичного стресового розладу. 

Повертаючись з війни, солдат потрапляє у зовсім інший світ, де немає вибухів, стрілянини, передчасної смерті. Одне з найважливіших завдань, що постають перед суспільством, котре зустрічає своїх солдат із війни, – це психологічна реабілітація військовослужбовців. Відсутність адекватної реабілітації має значний вплив на долі людей, що зіткнулись з війною. Так, у США після війни у В’єтнамі кількість самогубств серед колишніх військовослужбовців перевищила втрати загиблими під час самої війни (Відповідно до даних дослідження проведеного у США https://rense.com/general77/hdtage.htm

Психологічна реабілітація вирішує широке коло завдань психологічної допомоги учасникам бойових дій. Насамперед це:

·      нормалізація психічного стану;

·      відновлення порушених (втрачених) психічних функцій;

·      гармонізація «Я-образу» ветеранів війни зі сформованою соціально-особистісною ситуацією (поранення, інвалідність тощо);

·      надання допомоги у встановленні конструктивних відносин з референтними особистостями та групами.

Добре себе зарекомендували в практиці такі методи як - арт-терапія, іпотерапія, трудотерапія. 

Таким чином, мета психологічної реабілітації – відновлення психічного здоров’я та ефективної соціальної поведінки військових.

Фото, використані у публікації були взяті на ресурсі: https://war.ukraine.ua/ru/photos/

 

 

© 2002-2024 УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПСИХОЛОГІВ ТА ПСИХОЛОГІВ ПРАЦІ