Укр. Укр.

Eng. Eng.



Копінг-стратегії війькових-ампутантів


Протягом останніх місяців, команда нашої організації, спільно з командою Благодійного фонду психологічної підтримки у кризових ситуаціях “Анкора” займається реалізацією проєкту-дослідження «Виявлення наявних копінг-стратегій військових з ампутацією». Даний проєкт реалізується за фінансової підтримки Zagoriy Foundation @zagoriyfoundation.


Копінг-стратегії — це способи психологічної діяльності та поведінки, що виробляються свідомо, і спрямовані на подолання стресових та важких побутови ситуацій. Головне завдання копінгу — забезпечення й підтримка благополуччя людини, її фізичного стану, психічного здоров‘я та соціальних відносин.

Бувають різні стратегії:

·      Стратегія вирішення проблем — це активна поведінкова стратегія, при якій людина намагається зрозуміти складну ситуацію, проаналізувати її, потім шукає оптимальне рішення та планує поетапне подолання існуючих перешкод.

·      Стратегія пошуку соціальної підтримки — це також активна стратегія, за допомогою якої людина шукає підтримки друзів, родичів та рідних у складних життєвих обставинах без зміни себе та ситуації, що склалася. Людина в такому випадку може шукати емоційну і інформаційну підтримку від інших людей.

·      Стратегія уникнення — це поведінкова стратегія, за допомогою якої є прагнення уникнути будь-якої взаємодії з існуючою проблемою. В такому випадку людина намагається не думати про проблему, не звертати на неї уваги або фантазувати про благополучні часи. Іноді, при такому типу копінг-стратегії, може бути зловживання алкоголю чи інших хімічних речовин, занурення у хворобу.

·      Іншим варіантом копінг-стратегії може бути прийняття ситуації та нових обставин, які зараз немає можливості вирішити. Людина приймає їх як частину свого життя та змінює ставлення до ситуації.

Фото, використані у публікації були взяті на ресурсі: https://war.ukraine.ua/ru/photos/

 

© 2002-2024 УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПСИХОЛОГІВ ТА ПСИХОЛОГІВ ПРАЦІ