Укр. Укр.

Eng. Eng.



Проєкт «Копінг-стратегії військових-ампутантів у кризових ситуаціях»


Повномасштабне російське вторгнення створило безпрецедентну гуманітарну кризу. Тисячі українців отримали та продовжують отримувати значні поранення. Понад 9000 військових загинули (за словами В. Залужного); кількість поранених - невідома (за даними В. Зеленського - 250 осіб щодня). Офіційних даних щодо кількості військових-ампутантів немає.


Ці травмуючі переживання є фактором людського життя в умовах військових дій і можуть впливати на тіло, розум, психіку, фізичну і емоційну регуляцію людини. Психологічні реакції сильно відрізняються і залежать від багатьох факторів та умов. У більшості випадків переважним досвідом людини після перенесення важкого поранення (як приклад, з ампутованою кінцівкою) є втрата: не тільки очевидна втрата кінцівки, але і втрата функцій, самооцінки, кар'єри і відносин.

Від 20,6 до 63% людей з ампутованими кінцівками страждають на депресію (за дослідженнями Royal Centre for Defence Medicine, UK). Психологічна захворюваність, зниження самооцінки, спотворене уявлення про тіло, підвищена залежність та значний рівень соціальної ізоляції також спостерігаються при короткостроковому та довгостроковому спостереженні після отримання важких поранень та після ампутації.

Уявлення про своє майбутнє, самореалізація, взаємодія з соціумом - проблемні питання, які потребують особливої уваги та підходу, особливо у випадках отримання важких поранень або втрати кінцівки внаслідок бойових дій.

Відповідно такої актуальності команди БФ «АНКОРА» та УАОППП  проєкт реалізується за фінансової підтримки Zagoriy Foundation @zagoriyfoundation. розпочинають реалізацію проєкту «Копінг-стратегії військових-ампутантів у кризових ситуаціях» для підвищення психологічної стабільності військових-ампутантів шляхом опанування та використання релевантних копінг-стратегій.

Фото, використані у публікації були взяті на ресурсі: https://war.ukraine.ua/ru/photos/

 

© 2002-2024 УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПСИХОЛОГІВ ТА ПСИХОЛОГІВ ПРАЦІ