Укр. Укр.

Eng. Eng.



Вебінар № 4. «ТЕХНОЛОГІЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ В УМОВАХ ВІЙНИ».


27 квітня 2022 р. в рамках серії вебінарів, організованих рядом освітніх та. громадських організацій України та Польщі (ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН УКРАЇНИ, Центральний інститут післядипломної освіти, Україна, Вища школа лінгвістична в Ченстохові, Польща, Інститут психології імені Г. С. Костюка НАПН України, Український відкритий університет післядипломної освіти, Українська Асоціація організаційних психологів та психологів праці, Україна) вебінар № 4 «ТЕХНОЛОГІЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ В УМОВАХ ВІЙНИ».


🔸🔹Основний фокус вебінару був спрямований на висвітлення технологій надання психологічної підтримки в умовах війни різним категоріям населення, як за кордоном, так і в Україні, а також працівникам закладів середньої та вищої освіти.

У програмі вебінару протягом двох годин було представлено такі виступи:

🔸🔹"Корекція психічного стану зовнішніх мігрантів через непрямі методи"

(Лоленко Катерина, здобувач PhD з психології лабораторії організаційної та соціальної психології Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України, член Української Асоціації організаційних психологів та психологів праці, Київ, Україна-Польща).

Було проаналізовано власний досвід роботи україномовного психолога в Центрі підтримання родини у місті Скавіна (Польща), Зокрема, було висвітлено такі питання: види розміщення українських біженців; первинні потреби біженців; коло психологічних проблем біженців; розробка низки дій, які будуть працювати на локальному рівні для груп людей без прямої психологічної допомоги, щоб мінімізувати прояви гострого стрессового розладу; шоку побутової невлаштованності; впливу культурного шоку на психічний стан людей. 

🔸🔹"Психологічна допомога суб’єктам освітнього процесу в умовах війни: досвід роботи Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти"

(Вознюк Алла, доктор психологічних наук, професор, в.о. завідувача кафедри психології Комунального закладу Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, голова Сумського осередку Української Асоціації організаційних психологів та психологів праці, Суми, Україна). 

Основна увага була приділена досвіду роботи кафедри психології Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти щодо надання психологічної допомоги в умовах війни дітям, їх батькам, педагогічним працівникам та керівникам закладів освіти. Зокрема, було розкрито зміст та основні напрямки діяльності психологічних інформаційних майданчиків «Первинна психологічна допомога під час війни» та «Психологічна підтримка дітей під час війни», платформою для яких є одноіменні сторінки сайту Інституту (http://surl.li/borno) та Всеукраїнські Viber-спільности. Окрім того, було представлені результати опитування користувачів зазначених психологічних інформаційних майданчиків щодо значення психологічної підтримки в оптимізації життєдіяльності учнів, батьків та освітян в умовах війни.

🔸🔹"Стабілізаційні групи для студентів і викладачів: специфіка завдань у воєнний період і технологія проведення занять

(Опанасенко Людмила. Начальник Навчально-наукового центру соціально-психологічної підтримки, професійного розвитку та сприяння працевлаштуванню Чорноморського національного університету імені Петра Могили, кандидат психологічних наук, Миколаїв, Україна).

Було представлено досвід роботи стабілізаційних груп для студентів і викладачів в умовах війни Чорноморського національного університету імені Петра Могили. Проаналізовано найбільш поширені реакції студентів і викладачів на події, спричинені війною (фізичні, когнітивні, емоційні, поведінкові), визначено особливості діяльності груп психологічної підтримки та їх основні види (інформаційні, ресурсні, кризові, стабілізаційні), обґрунтовано специфіку, процедуру та результати діяльності стабілізаційних груп для студентів і викладачів в умовах війни.

🟡🔵У вебінарі взяли участь понад 160 освітян, психологів, науковців з усіх регіонів України та Польщі. Трансляція вебінару одночасно з роботою на платформі ZOOM здійснювалася на каналі YouTube ДЗВО «УМО». 

Запис за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=qVdEBEFxSK4

🟡🔵Дякуємо всім органіаторам, учасникам та спікерам вебінару.

Слава Україні!!! Ми переможемо!!

 

© 2002-2024 УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПСИХОЛОГІВ ТА ПСИХОЛОГІВ ПРАЦІ