Укр. Укр.

Eng. Eng.



Міжнародний круглий стіл «Розвиток психології в України та Польщі» (до 30-річчя Незалежності України))


Одним із важливих напрямів діяльності УАОППП є реалізація програми міжнародного співробітництва.
У рамках цієї програми 7 червня 2021 року в Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України відбувся міжнародний круглий стіл «Розвиток психології в України та Польщі" (до 30-річчя Незалежності України).


Організаторамикруглого столувиступили: Національна академія педагогічних наук України, Інститут психології імені Г.С. Костюка (лабораторія організаційної та соціальної психології), Польський інститут в Києві, Інформаційно–освітня платформа IEP FAMILIAE CIVITAS (м.Катовіце, Польща), ВГО «Товариство психологів України», Українська Асоціація організаційних психологів та психологів праці.

У роботі круглого столу взяли участь з польської сторони: директор Польського Інституту у Києві, радник Посольства Республіки Польща в Україні Роберт Чижевський;експерт з програмної діяльності Польського Інституту у Києві  Віктор Собіянський; Мирослав Станішевський, доктор гуманістичних наук PhD, психолог,  науковий експерт з напрямку емоційно-стресової психотерапії, проблем стресу і міжособистісної залежності  Інформаційно-освітньої платформи IEP FAMILIAE CIVITAS (м. Катовіце)Жанна Станішевська, доктор гуманістичних наук PhD, психолог,  науковий експерт з напрямку емоційно-стресової психотерапії, проблем стресу і міжособистісної залежності  Інформаційно-освітньої платформи IEP FAMILIAE CIVITAS (м. Катовіце).

 

Українську сторону представляли: Сергій Максименко, академік НАПН України директор Інститутупсихології імені Г.С. КостюкаНАПН України;  Людмила Карамушка, заступник директора з науково-організаційної роботи та міжнародних наукових зв’язків Інститутупсихології імені Г.С. КостюкаНАПН України; Олег Кокун, заступник директора психології імені Г.С. КостюкаНАПН України з науково-інноваційної роботи,члени дирекції  Інституту психології імені Г.С.КостюкаНАПН України; співробітники, аспіранти та докторанти лабораторії організаційної та соціальної психології та інших підрозділів Інституту; представники інших наукових та освітніх організацій (Державної установи Національний антарктичний науковий центр Міністерства освіти і науки України, Миколаївського національного університету ім. В.О. Сухомлинського,Управління освіти і науки Білоцерківської міської радиКиївської області,загальноосвітньої школи  №274 з поглибленим вивченням англійської мови м. Києва та ін.). Всього у круглому столі в  очній та дистанцій формі взяли участь 35 науковців та освітян   з різних міст України (Біла Церква, Запоріжжя, Київ, Кіровоград, Суми, Чернівці та ін.).

       Було обговорено ряд актуальних психологічних проблем, які досліджуються польськими та українськими вченими, і  стосуються  психологічних аспектів життєдіяльності  сучасного суспільства, освітніх та інших організацій,  особистості. Зокрема, було представлено презентації, в яких висвітлено такі питання:

·      механізми розвитку психологічного потенціалу особистості  (С.Максименко);

·      психологічні умови забезпечення суспільного здоров’я в  умовах сучасних соціальних викликів  (М. Станішевський, Ж.Станішевська);

·      соціально-організаційні детермінанти забезпечення психологічного здоров’я персоналу освітніх організацій в умовах пандеміїСOVID-19 (Л. Карамушка, О. Креденцер, В. Лагодзінська);

·     психологічні основи  економічної соціалізації дітей та молоді, формування економічної культури особистості, реалізації фінансових сценаріїв особистості  (Н. Дембицька, О. Новосядла, Т. Мельничук, Н. Клименко);

·      психологічні особливості діяльності особистості та команд в екстремальних умовах (зимівників в антарктичних експедиціях, парашутистів при виконанні складних професійних завдань та ін.) (Л.Бахмутова, О. Пустовий);

·      розробка та провадження міжнародних наукових та навчальних програм в галузі психології (Ж. Станішевська, І. Литвиненко).

     Презентації викликали значний інтерес  в учасників круглого столу  та  супроводжувались жвавими дискусіями.

 

          Окрім того, відбулася презентація нової книги польських дослідників «Емоціонально-стресова психотерапія. Міжособистісна комунікація» (М.Станішевський, Ж. Станішевська), яка була передана в наукову бібліотеку Інститутупсихології імені Г.С. КостюкаНАПН України.

 

          Круглий стіл сприяв обміну підходами польських та українських вчених до діагностики складних психологічних проблем сьогодення, зокрема, обмовлених пандемією Covid-19,та розробки психологічних технологій щодо їх вирішення. Також було визначено ряд перспективних напрямів співпраці учасників круглого столу у галузі психології.

 


pdf file

© 2002-2024 УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПСИХОЛОГІВ ТА ПСИХОЛОГІВ ПРАЦІ