Укр. Укр.

Eng. Eng.



19 Європейський конгрес з організаційної психології та психології праці


Важливим напрямком діяльності Української Асоціації організаційних психологів та психологів праці (УАОППП) є сприяння участі українських психологів та психологів праці в міжнародних психологічних конгресах.


Одним із видів таких конгресів є профільні європейські конгреси з організаційної психології та психології праці, які відбуваються раз на два роки в різних країнах. За 4-8 років перед черговим конгресом національні психологічні асоціації на конкурентній основі виборюють право «приймати» у себе європейські конгреси. Після визначення країни підготовка до проведення  чергового конгресу здійснюється, як правило, півтора-два роки. Керівництво такою підготовкою здійснює EAWOP (European Association of Work and Organizational Psychology), асоціація, яка об’єднyє  фахівців з організаційної психології, як представників академічної, так і практичної сфери, як на індивідуальному рівні (індивідуальне членство), такі на національному рівні (членство  професійної асоціації цього напрямку від конкретної країни, які виступають засновниками EAWOP). Слід зазначити, що  з 2005 р. наша Асоціація  є членом-засновником    EAWOP,  разом з іншими 30 професійними асоціаціями в сфері організаційної психології та психології праці  з різних європейських країн.

Останній 19 Європейський конгрес з організаційної психології та психології праці відбувся  з 28 травня по 1 червня 2019 р. в м. Турін (Італія). Група українських психологів (Олена Бондарчук, Людмила Карамушка, Алла Клочко, Оксана Креденцер, Наталія Ковальчук, Катерина Лоленко, Інна Птуха,  Ірина Сингаївська) взяла активну участь у роботі конгресу. Вони представляли різні  університети та наукові установи (Білоцерківський інститут неперервної професійної освіти, Інституту психології імен Г.С.Костюка НАПН України, Київський національний торговельно-економічний університет, Університет менеджменту освіти НАПН України, Університет економіки та права «Крок»), а також організації, що працюють в сфері бізнесу. Керівниками групи виступили працівники Інституту Людмила Карамушка та Оксана Креденцер.

Було представлено 7 усних та постерних наукових презентацій з актуальних проблем організаційної психології:

1. Bondarchuk Olena.Organizational and psychological features of subjective well-being of Ukrainian teachers.

 2. Karamushka, Luidmyla, Kredentser, Oksana, Ivkin, Volodumur Кelationship between organizational culture types and strength and staff's ambiguity intolerance in educational organizations.

3. Karamushka,Luidmyla, Tereshchenko, Kira, Lagodzinska Valentyna.  Teaching staff's ambiguity intolerance: relationship with organizational tension.       

4. Karamushka,Luidmyla,Goncharenko,  Yaroslava Lolenko Kateryna.  Customer orientation of commercial organization personnel: relationship with organization's characteristics

5. Klochko, Alla. Organizational and functional factors in educational institution principals' innovative potential.

6. Ptucha, Inna. Analysis of motivation indicators in the system of professionally important qualities of international trade organization managers

7. Syngaivska, Iryna, Gura,  Natalia The influence of parental factors on manufacturing organization personnel’s career development.

            Українські психологи взяли також участь в засіданні координаційного комітету EAWOP, в якому прийняли участь представники з різних європейських країн-засновників та члени координаційного комітету. Під час проведення засідання було обговорено важливі питання активності EAWOP на найближчий період (проведення літніх та зимових шкіл, видання наукових журналів, проведення тематичних воркшопів тощо), а також було здійснено роботу в малих групах з метою обговорення перспективних напрямків  розвитку EAWOP.

         Конгрес, як завжди, вразив великою кількістю учасників  (1800 учасників із 60 країн Європи  Північної та Південної Америки, Австралії, Африки та Азії)

та різними формами активності, які були проведені протягом 4 днів  (150 тематичних симпозіумів,  700 усних презентацій, 400 постерів та ін.).

       Тому робота на конгресі розпочиналась о 8 годині ранку та закінчувалась о 20 годині. Вибір в програмі потрібних доповідачів, швидкість, динамізм «пересування» по 22 робочих кімнатах конгресу,  відкритість до пізнання нового та постійна рефлексія щодо змісту та  особливостей організації власної наукової роботи, встановлення нових контактів,  зустріч із зарубіжними колегами, які  є друзями та почесними членами нашої Асоціації, тощо такими були ці незабутні дні на конгресі. І звичайно ж, це були і прекрасні миттєвості знайомства з Туріном.

        Дякуємо всім членам нашої команди  (професорам, докторантам, аспірантам), за готовність до відкриття нового, за бажання рухатись далі і розвиватись, за здатність використовувати свій ресурс, як психологічний, так і матеріальний, аби сприяти розвитку психології в нашій країні. Дякємо керівникам освітніх та наукових організацій, представники які брали участь в Конгресі, за підтримку участі в Конгресі. Хай щастить всім нам!

© 2002-2024 УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПСИХОЛОГІВ ТА ПСИХОЛОГІВ ПРАЦІ